Używamy cookies w celu świadczenia usług, reklamy i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza zgodę na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu końcowym. W każdej chwili masz możliwość zmiany ustawień swojej przeglądarki
Karpackie Klimaty Klimatyczna Scena Klimatyczne Krosno Szklany dziedziniec Imprezy towarzyszące Teksty Strona główna

Konkurs na ulubiony chleb Krośnian


Krośnieński chleb
CHLEB

Konkurs na ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN nawiązuje do 700-letniej tradycji piekarskiej Krosna – miejscy piekarze swój statut cechowy uzyskali w 1459 roku, chociaż już w dokumencie z 1367 r. mówi się o kramach przeznaczonych specjalnie dla przedstawicieli tego zawodu. Niepowtarzalny smak chleba z Krosna, pieczonego według pradawnych receptur, poznają wszyscy Goście „Karpackich Klimatów”.

 Co więcej – można będzie też wybrać najbardziej smakowity chleb imprezy. Do konkurów stają wszyscy miejscy piekarze, dzięki czemu nad krośnieńskim Rynkiem unosi się zapach świeżo wypiekanych bochnów o niezwykle aromatycznym smaku. A każdy, kto odda swój głos na wybrany rodzaj chleba, ma szansę wygrać nietypowe i bardzo smakowite nagrody.

Chleb – nazwa pochodzi od starogreckiego HLAIFS. To pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na nie spulchnianym cieście kruchym.

Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej.

Smak dzieciństwa, wielkie pajdy chleba posmarowane masłem. Tak to jest właśnie ten smak, smak polskiego chleba, który tak bardzo cenią wszyscy ci, którym przyszło trochę żyć poza krajem.

Chleb polski to chyba najlepsze określenie dla tego pysznego chleba pszennego na zakwasie. Nowe wypieki mogą mieć smak kaszy gryczanej, kapusty, śliw, słonecznika, miodu, cieciorki czy orkiszu. Wszystkich możemy popróbować na krośnieńskim rynku.