Używamy cookies w celu świadczenia usług, reklamy i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza zgodę na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu końcowym. W każdej chwili masz możliwość zmiany ustawień swojej przeglądarki
Karpackie Klimaty Klimatyczna Scena Klimatyczne Krosno Szklany dziedziniec Imprezy towarzyszące Teksty Strona główna

Karpackie przysmaki


Proziaki
SMAKI PODKARPACIA
 
Podkarpacie słynie ze zdrowego i smacznego jedzenia. Na Karpackich Klimatach można posmakować niespotykanych gdzie indziej rarytasów jak zalewajka na maślance, pierogi z mąki gryczanej omaszczone skwarkami, proziaki, gomółki, gołąbki bieszczadzkie,  fuczki i wiele innych. Już same nazwy zachęcają do skosztowania. Wszystko przygotowywane według starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.

Podkarpackie proziaki  to wypiekane na płycie kuchennej placki - od 150 lat tradycyjna potrawa Podkarpacia. Proziaki to proste danie, które serwowały kiedyś babcie swoim wnuczętom. Powinny być pieczone na kuchni węglowej. Ale smażone na patelni smakują równie dobrze, a jedzone na ciepło z masłem i miodem stanowią śniadanie godne pozazdroszczenia.

Fuczki podkarpackie to placuszki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Jest to bardzo prosta i tania potrawa, rodem z Bieszczad i Ukrainy.

Gomółki podkarpackie to placuszki z białego sera, które wspaniale pasują jako przekąski do piwa. Można je też podjadać jako dodatki do śniadania albo kolacji. Uwielbiane na Podkarpaciu!

Gołąbki bieszczadzkie
- mięso mielone wieprzowe połączone z szatkowaną białą kapustą, zapiekane w piekarniku i polane sosem.

Tutejsze znakomite warunki przyrodnicze wpływają na jedyny w swoim rodzaju smak karpackich miodów, produkowanych przez doświadczonych pszczelarzy.

Znany jest podkarpacki miód spadziowyktóry w 2010 roku został wpisany do rejestru Komisji Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Uprawnienia do jego produkcji mogą otrzymać jedynie pszczelarze wytwarzający miód na obszarze 17 nadleśnictw województwa podkarpackiego i 2 parków narodowych - Bieszczadzkiego i Magurskiego.
Właśnie z Podkarpacia pochodzi ok. 40 proc. tego rodzaju miodu w Polsce. Jest dwa - trzy razy droższy od innych miodów. Należy do produktów eksportowych. Pszczoły wytwarzają go ze spadzi drzew iglastych. Spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje latem na igłach i gałęziach świerka, modrzewia i jodły. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają wspaniałe walory lecznicze. Stosowany jest przy anemii, chorobach dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, zaburzeniach przemiany materii, kamicy nerkowej. Nie brakuje specjalistów, którzy przekonują o jego właściwościach przeciwrakowych. Dobry także na ból gardła oraz chrypkę. Leczy przewlekłe katary i zatoki.


Miód gryczany, jest pozyskiwany z nektaru zbieranego na drobnych, białych lub różowych kwiatach gryki, rosnących na czystych polach południowo-wschodniej Polski. Jest to typowy miód letni, zbierany najpóźniej – do połowy sierpnia.
Zaliczany do najbardziej wartościowych, jest ciemny, tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej. Ma słodki smak, jest bardzo aromatyczny, jego zapach przywodzi na myśl kwiaty gryki i ciepłe, dojrzałe, letnie pola.
Uzupełnia niedobory żelaza w organizmie. Mówi się, że zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany także dla nerwusów. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. Ale także przy zapaleniu nerek. Posiada właściwości antybiotyczne. Wspomaga układ odpornościowy.
Ciekawostka: żeby pszczoły zebrały kilogram miodu gryczanego muszą oblecieć 8 milionów kwiatów.

Miód lipowy ma żółtą lub zielonkawożółtą barwę. Ma wyraźny zapach lipy, ostry smak, z lekką goryczką. Działa uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Znakomity środek, gdy męczy nas grypa, czy przeziębienie i mamy chore zatoki. "Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże” - tak brzmi porzekadło. Świetny, kiedy dopada nas niepokój i bezsenność